Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

...ΑΓΙΑ ΠΕΘΕΡΑ και ΕΕ...




                                                                                  Καλή Γκέλμπεση
Προεπισκόπηση    
 «Έλο Καραμέλο»
                                                    (νουβέλα) 
    Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ 

                                Ένα βιβλίο κατά τού ρατσισμού και της ξενοφοβίας, για παιδιά και έφηβους από επτά ως …εκατόν επτά ετών.


(απόσπασμα απ’ το βιβλίο)
…μας κουβαλήθηκαν οι ψωμόλυσσες εδώ, θα φορτωθούμε και τα σκυλιά τους;! Ουστ, βρωμιαραίοι!!!», πετάγεται όλο μίσος ο μόνος συμμαθητής τους που αντιμετώπιζε εχθρικά τα μεταναστόπουλα.
Μην απαντήσεις Ίαν!, τον αγκαλιάζουν τα καταγάλανα μάτια τής κοπελιάς. “Είναι επικίνδυνος και ηλίθιος. Ολότελα μολυσμένος απ’ τους φασιστοναζίδες… Κτήνος κατάντησε! Προσκυνά όμως τους πλούσιους, ντόπιους και ξένους…”, συμφωνούν όλα τα παιδιά, που συγκεντρώθηκαν αμέσως γύρω απ’ τον Ίαν, προστατεύοντάς τον. ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ, ΚΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!
“Ίδια η απανθρωπιά του και απέναντι στα Ελληνόπουλα που δεν ανήκουμε στην …άρια φυλή του”, συμπληρώνει ο Ζήσης, που το αναπηρικό καροτσάκι του έσπρωχνε η μελαμψή κοπελίτσα.”

(Οπισθόφυλλο βιβλίου)
...Ο παιχνιδιάρης ολόλευκος Έλο Καραμέλο με τη φουντωτή ουρά και ο μικρός κιθαρίστας Ίαν, γίναν φίλοι κολλητοί. «Αυτοκόλλητοι». Οι ανάγκες τής ζωής όμως, απείλησαν να τους χωρίσουν…
Ανυπεράσπιστος ο Έλο Καραμέλο, μπήκε σε περιπέτειες…
Ο Ίαν, μέσα στην ανείπωτη θλίψη του και την προσπάθειά του να βρει τον τετράποδο φίλο του, βρίσκει την αληθινή φιλία στην καινούργια του πατρίδα.
Μεταναστόπουλα σαν κι αυτόν και Ελληνόπουλα, σμίξαν μαζί του σε μια όμορφη παρέα. Με συμπαράσταση και αλληλεγγύη ανάμεσά τους. Ένας για όλους και όλοι για έναν…
Άραγε, τούτη η άδολη φιλία θα γίνει κι η αφορμή να ξανασμίξουν ο Ίαν με τον Έλο Καραμέλο;
Μια τρυφερή ιστορία με μηνύματα αλτρουϊσμού, αγάπης και εμπιστοσύνης.

==================================                                               
Προεπισκόπηση                                                       
                                        Καλή Γκέλμπεση 

«Αγία πεθερά» 

Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ 

                                                        
(απόσπασμα απ’ το βιβλίο)
«…“Μα να θέλει για γυναίκα του τη Λευτεριά;! Μια εργάτρια;! Μια ξεβράκωτη;! Ανάθεμα τη φύτρα της!!! ”, παραμίλαγε αλαφιασμένη. Μόνο πολύφερνη νύφη άξιζε στο μοναχογιό της! Να, σαν τη Χρυσή, τη θυγατέρα τού Φράγκαλου του μεγαλομπακάλη, εκδότη σοβαρής φυλλάδας! Κι είναι κι εθνικόφρονας!!! Τι κι αν η Χρυσή ήταν γερασμένη για τα νιάτα τού Αρίστου; Τα νιάτα, έτσι κι αλλιώς, φεύγουν. Το χρήμα όμως… Έχει αξία αγέραστη! Και ήδη η Θύμιαινα, η καντηλανάφτισσα, της είχε φέρει τα προξενιά. Μωρέ ναι, μόνο η ΕΕ, σώνει την κατάσταση! Κι επειδή ο χρόνος είναι χρήμα, τρέχει στη Θύμιαινα αξημέρωτα, να βάλουν μπρος τη “ραδιοαρβύλα”, σκλαβιά τη Λευτεριά για να βαφτίσουν…»

(Οπισθόφυλλο βιβλίου)
Πεθερόπληκτοι και πεθερόπληκτες όλου τού κόσμου ενωθείτε! Η ισχύς εν τη ενώσει, κι η ...αγία πεθερά με την ΕΕ σ’ ελεύθερη πτώση...
...Οι απανταχού πεθερόπληκτοι-πεθερόπληκτες, κατέφτασαν αυθορμήτως στο χωριό οργανωμένοι σε ισχυρή συμμαχία, κόντρα στην αιώνια τής ραδιο-αρβύλας, απύθμενη βλακεία...  Κανονικό συλλαλητήριο!
Μάρτυρες όλοι στο γάμο τής Λευτεριάς και του Αρίστου. Μπροστά-μπροστά οι κοπελιές, ασύγκριτα δυναμικές!  «Λευτεριά προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα!», εμψυχώνουν με την αλληλεγγύη τους την νύφη, που τις καλωσορίζει με τ’ αριστερό χέρι σηκωμένο ψηλά και σφιγμένη τη γροθιά.
Μα κι ο γαμπρός σταράτα, φιλότιμο και μπέσα τής ζήσης του η στράτα, μ’ ανάστημα ψυχής τρανό, κρατά τρυφερά την αγαπημένη του αγκαλιά, χαϊδεύοντας ολοένα την ...στρογγυλεμένη της κοιλιά.
Κι η ...αγία πεθερά;;; Απλά, ...ξεδοντιάστηκε για πάντα και προκαταβολικά.

Σημείωση:
Το βιβλίο περιέχει επτά διηγήματα

1)  …αγία πεθερά

2)  Μάνα έμπλεξα με τους κομμουνιστές…

3)  Η άρνηση της άρνησης

4)  Άκρως αντίθετον…

5)  Θελέστα και Παθέστα…

6)  Το κολύμπι των …θεών

7)  Παραμονή Χριστουγέννων 2012-13-14-15…

=====================================
                                                
ΠροεπισκόπησηΚαλή Γκέλμπεση

«Αφελίδες 
και  
Παραλίδες»

(θεατρικό)

Εκδόσεις 
ΕΝΤΟΣ

                                                  
(απόσπασμα απ’ το βιβλίο)
– Μπαμπούλη μου σε συλλαλητήρια πάμε με το θείο! Υπέροχα περνάμε!!! Και δε βρίζει μόνο τον κύριο Παραλίδη, αλλά κι εσένα. Να δεις πώς σε λέει… Τραγιά, κραγιά…
– Ραγιά! Ο καταστροφέας που κλείνει εργοστάσια με απεργίες, λέει εμένα ραγιά! Γυναίκα, δεν πάμε στο γάμο. Μ’ αυτήν τη λαϊκάντζα, καμία παρτίδα!
– Τι, δε θα φάω κουφέτα, αρνάκι, γαλακτομπούρεκο, επειδή σε λέει τραγιά;!
– Ραγιά με λέει, βρε ζώον! Εμένα, τον κλητήρα τού εργοστασίου τού ευεργέτη μας κυρίου Παραλίδη! Νά ’ξερε αυτός ο εργατάκος, τι θέση κατέχω…! Με λευκό κολάρο εργάζομαι! Όχι με φόρμα και γαλότσες σαν αυτόν. Άκου, εγώ ραγιάς…

(Οπισθόφυλλο βιβλίου)
Ο Αφελίδης είναι «...συνετός» υπάλληλος του Παραλίδη. Τον θαυμάζει, τον ευγνωμονεί και τον προσκυνάει, πεισμένος πως δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αφεντικό. Σαν το σκυλάκι μου δηλαδή...
Αυτός και η άνεργη γυναίκα του, «χορταίνουν» με τα όνειρα... Γι’ αυτό και δεν κάνουν το παραμικρό για να πάρουν τα όνειρα σάρκα και οστά.
Με ξερό ψωμί και μισαδάκια τσιγάρα βολεύονται για να βγει ο μήνας και «ζούνε» την καλοπέραση μέσα απ’ τις ζωές άλλων...
Προς τα έξω όμως το παίζουν λεφτάδες, μα και διπλογελοιοποιούνται φορώντας ως και πανάκριβα παρδαλά μοντελάκια, αποφόρια των Παραλίδων...
Ο γιός τους όμως, ο «σωτήριος» Σωτηράκης, 8-9 χρονών παιδάκι, είναι το ακριβώς αντίθετο απ’ τους αφελίδες γονείς του. Όχι τυχαία. Απλά, τον ατσαλώνει ο θείος του. Ένας εργάτης συνδικαλιστής.
Σαρκαστικό βιβλίο με ...σφραγίδα του το αστείρευτο γέλιο(!!!), μα κυρίως την απέραντη αισιοδοξία και την ολοζώντανη ελπίδα που δίνει ο μικρός μας ήρωας!

==================================
(Και τα τρία αυτά βιβλία τής Καλής Γκέλμπεση μόλις κυκλοφόρησαν απ’ τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 7648900)

Μικρό βιογραφικό τής συγγραφέως.

 
Η Καλή Γκέλμπεση γεννήθηκε στην Αθήνα. 
Κατάγεται από φτωχή οικογένεια εσωτερικών μεταναστών. Έχει εργαστεί ως ιδιωτική υπάλληλος, μικροεπαγγελματίας, εργάτρια.
Τα δημιουργήματά της είναι βγαλμένα απ’ τη ζωή τής σύγχρονης πραγματικότητας. 
Αυτής με τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες. 
Γι’ αυτό κι αποτυπώνουν ανάγλυφα τα βάσανα και τις χαρές των «καθημερινών» ανθρώπων. 
Των ανθρώπων τής «διπλανής» πόρτας. 
Των ανθρώπων τού μόχθου και της βιοπάλης. 
Θεωρώντας δε ότι τα έργα της θα ήταν μάλλον περιττά αν έμενε στις διαπιστώσεις, αποκαλύπτει το ίδιο ανάγλυφα και την αιτία, δείχνοντας εντέλει τη διέξοδο.

Έργα της που έχουν εκδοθεί
Από τις εκδόσεις «ΕΝΤΟΣ»:   
Έλο Καραμέλο (νουβέλα),   
Αγία πεθερά (συλλογή διηγημάτων),   
Αφελίδες και Παραλίδες (θεατρικό).
Από τις εκδόσεις «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»:  
…Tελικά ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος (μυθιστόρημα).
Αυτοέκδοση:   
Ρεβάνς για 2 (μυθιστόρημα),  
 …Δ΄ τραγουδοποιήματα (συλλογή)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου